glava_najave
TIN BUBBLE prvi dio: NOMADI NEBA
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 8
LošeOdlično 
STRIP IZDANJA - NAJAVE
Nedjelja, 27 Veljača 2011 20:58

TB_naslovnica_malaEkskluzivno: Bookglobe najavljuje novi domaći strip serijal. TIN BUBBLE prvi album očekuje Vas uskoro.

Scenarij: MILJENKO HORVATIĆ
Crtež: ANTE BORAS
Boja: MIROSLAV MRVA
Naslovnica: ROBERT SOLANOVIĆ


Nakladnik: BOOKGLOBE d.o.o.
Horvatovac 100, Zagreb

Urednik: Nebojša Radić
Lektura: Iva Sieber
Oblikovanje i upis teksta: Olivija Horvatićtb_zadnja

 

Današnji svijet je prožet poviješću i čovjekovo djelovanje velikim dijelom je određeno djelovanjem prošlosti. Završetak drugog svjetskog rata je najviše odredio život današnjeg čovjeka. U našoj mašti možemo si dopustiti drugačije ishode prošlih događaja i time dati novu dimenziju današnjem svijetu. Strip Tin Bubble prikazuje igru mašte i prošlosti i vodi nas u svijet nekadašnjeg vremena kroz pitanja: “Što bi bilo kada bi bilo…?”.

Što bi bilo da je II. svjetski rat počeo 1944. kada je Njemačka bila najspremnija za totalni rat? Što bi bilo da je Njemačka osvojila Veliku Britaniju? Što bi se dogodilo da su se saveznici iz Italije prebacili na Balkan o čemu se raspravljalo u Teheranu? Što da se Hitler nije uplitao u tehničko-vojna pitanja i usporio razvoj Messerchmita 262? Što da nije bilo nesreće Hindenburga 6. svibnja 1937? Što bi bilo da David Shwarz nije umro od moždanog udara i da njegova udovica nije bila prisiljena prodati nacrte prvog dirižabla Ferdinandu von Zeppelinu? U tim maštarijama dopuštamo si svijet gdje bi Zagreb imao prvi zračni brod koji bi se zvao schwarzellin, a ne cepelin, svijet bi se pozdravljao s Heil Hitler, a utakmice Bundeslige igrale na Wembleyu.

 

 

 
 
 
 
 
 

Upravo su cepelini okosnica ovog strip romana i romantični motiv u ratnome ludilu II svjetskog rata. ZMC-2 ili Tin bubble je bio jedini ikada izrađen dirižabl s metalnom konstrukcijom koji je plovio zračnim prostorom SAD-a. U dokumentima zabilježenih 2,200 sati leta Tin Bubblea je puno više od propalih pokušaja Davida Shwarza i njegovog mehaničara Ernesta Jagelsa, ali ipak nedovoljno da vojni stratezi SAD-a uvide njegove mogućnosti. Najzaslužnija osoba za razvoj cepelina je Ferdinand von Zeppelin koji nakon što je u francusko-pruskom i američkom građanskom ratu svjedočio ratnom djelovanju balona odlučio se posvetiti izradi dirižabla. LZ1 je bio prvi cepelin čiji let je iznad Bodenskog jezera 1900. također neslavno završio. Neslavno je završilo i prvo vojno djelovanje cepelina koji su tijekom 19. i 20. siječnja 1915. zbog lošeg vremena promašili metu i eksploziv ispustili u Sheringhamu i ubili 4 nedužna civila. Prvi svjetski rat je bio presudan u uočavanju svih mana cepelina, poput slabe pokretljivosti, ovisnosti o vremenskim prilikama i zapaljivosti hidrogena uz korištenje fosforne municije. Nakon I. svjetskog rata započinje zlatno vrijeme cepelina koje je svoje vrhunce imalo u Njemačkoj i SAD-u. U New Jerseyu 1929. godine prvi put je uspješno poletio ZMC-2 koji je do 1941. zabilježio više od 700 letova. Nacisti i Velika depresija su imali presudnu ulogu u prekidu proizvodnje i daljnjeg razvoja cepelina čiji je simboličan kraj bio pad Hindenburga u New Jerseyu ‘37. Kompanija Zeppelin Luftschifftechnik je počela od 1990-ih ponovno razvijati cepeline kao simbol luksuznog putovanja i možemo se samo nadati da će u tome i uspjeti.


 
 
 
 
 
tb_zadnja_1
 
 


I naposljetku, možemo samo zaključiti kako je vječna želja čovjeka za dosezanjem visina u ovom strip romanu metafora za nastojanjem čovjeka da pronađe ljudskost u ratnom bezumlju. Želimo da se prepustite svijetu povijesne mašte Tin Bubblea s jednakim žarom s kojim je Hitler u Vučjoj jazbini uranjao u svoje zemljovide i sanjao svijet koji se, nasreću, nije dogodio.


Autori: Domagoj Horvat i Marko Jelković

 

 

 
 

 

RUBRIKA ZANIMLJIVOSTI

Ovo je trebao biti strip od osam strana…

Pred vama je prvi album!

Pola drugog je u olovci, a treći se nazire u bespućima autorske zbiljnosti.

Ante je bio pokretač ideje, a ja sam se zakačio i nekoliko strana zračnih bitaka s izmišljenim cepelinima pretvorio u alternativnu povijest drugog svjetskog rata na nekoliko kontinenata i s mnogobrojnim stvarnim likovima. Ponijelo me, ne zamjerite.

Ima tu još kojekakvih zanimljivosti…

Npr. glavni se lik preziva Gottesberg, po Devlićevu junaku Hermanu. Uzeo sam si tu slobodu zbog svog odnosa s Devlom i zbog nekih ideja koje smo dijelili. Jedna od njegovih nerealiziranih bila je i ona da sve svoje serijale (ne bih se iznenadio da je našao načina da u to uključi i Huljice) objedini na neki način. Volio bih da sam to dočekao u konkretnijem obliku osim jedne Gottesbergove avanture u kojoj se pojavljuje u Domovinskom ratu. Moj Gottesberg je dakle jedan iz loze Devlinih Gottesberga. Netko tko je zagrebao (alternativnu, a ne stvarnu) povijest koju je Devla toliko volio.

Zanimljivost: Anti je ovo prvi duži projekt i to nakon duže crtačke apstinencije. Nije da sam otvorio advokaturu i da ga pokušavam braniti – za to niti nema razloga – već ovo napominjem kako bih skrenuo pažnju na činjenicu da se predanim radom može uraditi mnogo. Čak iako ti profesija nije „strip crtač“. Žao mi je samo što je morao čekati preko pedeset strana da dođe na svoje i tek tada iscrtava strane i strane zračnih bitaka (vidjeti drugi album, molim :))!

Zanimljivo je da o Mrvi ne znam mnogo. Sreli smo se na raznim mjestima na po nekoliko minuta. Znao sam mu interese, ali nisam imao pojma da je toliko talentiran. Ovo je album koji Mrva, kao kolorist, ravnopravno potpisuje s Antom i sa mnom. Zbog boje koju je do kraja albuma baš lijepo razigrao morali smo izmijeniti i prvobitnu postavku klasične mreže kadrova na crnoj pozadini, s pozadinom bez crnila. Jednostavno boja je dala drugu, bolju dimenziju pa je vrijedilo žrtvovati pokoju  ideju u korist konačnog efekta. Hvala Mrva!
 

TB_tabla  03

Još zanimljivosti? Upis i prelom radila je Olivija. Moja supruga. Prvo pa Tin Bubble! Vatreno krštenja samo tako… Pusa dušo, ja zadovoljan.

tin_bubble_esad_ribicJoš zanimljivost? Može! Prvu verziju naslovnice napravio je Esad Ribić, moj dragi kolega i prijatelj. Napravio je probu koja je nagovještavala sav potencijal te ideje, ali okupiranog obavezama jedva da sam imao srca davit ga da istu finišira. Ionako se ideja o Esadovoj naslovnici dopala samo meni… Onda je ispalo da će Ante raditi naslovnicu, pa je predložio nikoga drugog do legende te kuma Boba! Uz malo davljenja i pokoju sugestiju (i naravno Mrvin kolor) nastala je naslovnica koju držite u ruci. Bujrum muškarčino!

Kakve veze ima 3D modeliranje sa stripom? Često nikakve, ali i po tome je ovaj album poseban ili kako sam već napisao: zanimljiv. Antin brat Filip napravio je predivne modele cepelina kao 3D modele i dio togaimati prilike vidjeti i ovdje. Tko zna možda ih iskoristimo u najnovijem hrvatskom filmskom čudu „99 luftbalons“… E da, Filipa nitko nije nagovarao da to radi – krenuo čovjek sam. Iz gušta. Luda li mladića… A zanimljivo je i to da imamo izdavača. Nebojša, Ledeni, Hladni, Ludi… Zanimljivo je isto tako da do prije ovog albuma nisam mislio da ću napisati više ikoji strip scenarij. Vrtjele su se u ovoj ludari svakakve ideje (omiljena zabava – mlaćenje prazne slame, a ništa rada!), ali nije se imalo force pisati. Sad se nekako i to promijenilo i Tin Bubble me opet „upogonio“. Pišem. Uživam. A dok je Nebojše vjerujem da će se još ponešto i objaviti.

I da… nadam se da ćete uživati barem malo i VI!


Autor: Miljenko Horvatić

Komentari (3)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(8 Votes)