glava_nebuloze
NATJEČAJ CONAN ILUSTRACIJA ANALIZA
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
RUBRIKE - NEBULOZE
Petak, 18 Veljača 2011 00:00

Evo nešto izdašnijeg izviješća o natječaju za ilustracije CONAN za edicije CONAN izdavačke kuće Bookglobe – Strana knjižara d.o.o., te subjektivne analize ostvarenih rezultata.

I


Natječaj za ilustracije CONAN za edicije CONAN raspisan je 26. siječnja 2011. Zaključen je 15. veljače 2011.

 

Natjecatelji će o rezultatima natječaja i otkupu ilustracija biti obaviješteni osobno.

 

Rezultati natječaja bit će objavljeni na portalu SMG.

 

Ilustracije neće biti izložene na portalu SMG jer to nije navedeno u propozicijama natječaja pa smatram da nije pošteno sada izlagati ilustracije autora koji o tome nisu bili unaprijed obaviješteni.


Svakom autoru čija ilustracija bude otkupljena bit će poslan prijedlog autorskog ugovora, te zahtjev za odobrenje objavljivanje ilustracije na portalu SMG. Tek nakon primitka odobrenja objavit ćemo ilustracije na portalu SMG.


 

II

 

Na natječaj je pristiglo 375 ilustracija poslanih od ukupno 297 ilustratora iz Hrvatske i država regije.

 

 

III

 

Moram priznati kako me tako golem broj ilustracija i ilustratora zbunio i osupnuo. Očekivao sam pedesetak, najviše sedamdeset ilustracija. Pojedini članovi žirija, i sami zatečeni brojem pristiglih radova, sugerirali su kako je tako velik odaziv možda rezultat toga što natječaj sadrži financijsku komponentu. Ne mogu reći da sam toliko ciničan da se s njima u potpunosti složim. Prije bih rekao da autori naprosto žude za prilikom da pokažu svoju vještinu. Domaći bi izdavači, uključujući i mene, svakako dobro učinili kada bi ih malo bolje poslušali.


Najveći broj radova pristigao je putem Interneta, a vrlo mali broj ilustratora (svega petero) svoje je radove slao poštom. Naravno, to je rezultiralo čestim gušenjem komunikacijskog kanala jer sam e-mail poštanski sandučić, posljednjih nekoliko dana natječaja, morao prazniti svaka dva sata. Posebno se zahvaljujem, u svoje i suprugino ime, mladiću koji me je u noći s 14. na 15. veljaču oko tri sata i četrdeset minuta nazvao da me obavijesti kako mi je poštanski sandučić e-pošte pun pa on ne može poslati svoje radove.

 

Najviše ilustracija pristiglo je iz Republike Srbije. Uzme li se u obzir ukupan broj stanovnika neke države, najveći se broj ilustratora (prema broju stanovnika) javio iz Makedonije. Za mene veliko iznenađenje. Utvarao sam si kako dosta dobro poznajem strip scenu bivše Jugoslavije, pa tako i makedonsku, no moram priznati kako me zbunio značajn broj izuzetno nadarenih crtača iz Makedonije. Što se tamo događa? Čime se vi, ekipo, hranite (ili pojite)? Razočaravajuće malen je broj sudionika iz Slovenije (svega troje) i Bosne i Hercegovine (šest). Nije bilo aplikanata iz Crne Gore. Valjda im je rok bio prekratak.


Najveći broj prijavljenih autora pokazali su (zbog količine radova uspio sam ih samo letimično pogledati, tek sada predstoje detaljne analize) izuzetno visok nivo profesionalnosti i obilje maštovitosti. Naravno, među poslanim ilustracijama pristiglo je i nekolicina evidentno amaterskih radova, no smatram kako je to svakako dobro, te da sam bio u pravu kada nisam postavio nikakva ograničenja u propozicijama. Izuzetno mi se svidjela hrabrost pojedinih ilustratora koji su vjerojatno i sami svjesni svojih limita, no nisu dopustili da ih to omete u sudjelovanju. Pristiglo je i nekolicina dječjih radova. Natječaj nije tako zamišljen, ali opet lijepo je vidjeti da su se i klinci spremni uključiti. Nekako budi nadu u nove generacije. Da im radovi samo nisu toliko brutalni i prepuni prikrivena seksualna sadizma! Vjerujte mi, kad ih čovjek vidi – zabrine se.


 

IV


Bez ikakve želje i mogućnosti da u ovako kratkom roku analiziram kvalitetu tako velikog broja radova htio bih samo istaknuti nekolicinu karakterističnih pogrešaka koje su, u startu, eliminirale određen broj očigledno nadarenih ilustratora iz daljeg natjecanja. Ne činim to da bih nekoga kritizirao ili mu se narugao već naprosto zato što mi je žao vidjeti talentiranog autora koji iz lijenosti, brzopletosti, zbog nepažljivog čitanja uvjeta natječaja ili naprosto zbog prenapuhanog ega propušta priliku.


Dakle redom: razmjerno malen broj ilustracija (petnaestak) pristigao je nakon isteka roka natječaja. Od toga nekolicina ih je imala legitimno opravdanje za kašnjenje, a to je prije svega bio prepun sandučić e-pošte na mojoj strani. Njihovo je objašnjenje, naravno, uvaženo, a radovi uvršteni u natječaj. Većina ih je, pak, hladnokrvno poslala ilustracije s više od dana zakašnjenja. Takvi neće biti uključeni u natječaj bez obzira na kvalitetu uradaka. Moj je savjet: ako ste zakasnili – zakasnili ste. Čekajte sljedeću priliku. Slanje radova nakon isteka roka pokazuje uredniku nekoliko stvari; a) nedovoljno ste pouzdani da vam se povjeri rad na projektu koji ima neki rok, b) nemate temeljnog poštovanja prema potencijalnom poslodavcu i projektu koji vam se nudi jer, i prije nego li ste započeli suradnju, sami određujete svoja pravila igre, ali isključivo pod uvjetom da vam za njih netko drugi plati. Nije baš najbolji početak poslovnog odnosa, zar ne?


Priličan je broj autora slao radove koji baš nikakve veze nemaju s temom natječaja. Jedan je talentiran crtač poslao pedesetak (!) crteža. Osim što su smješteni u neki «fantasy» svijet nemaju baš nikakve veze s Conanom, Dapače, lako je zaključiti da su nacrtani ranije, nekim drugim povodom ili bez njega, pa samo spakirani i šibnuti na moju adresu. OK, mogu razumjeti da autor želi pokazati raskoš svog talenta – to je legitimno. Ali potpuno ignoriranje teme i parametara natječaja ponovo pokazuje temeljno nepoštivanje pravila igre. Neki bi urednik čak ustvrdio da je to prilično bezobrazno jer od njega traži da se koncentrira na nešto što sa zadatkom nema veze, te na taj način oduzima vrijeme koje bi se moglo upotrijebiti za analizu uradaka koji odgovaraju uvjetima natječaja. Takva ekstravagancija prije će vam zalupiti urednička vrata no impresionirati nekoga dovoljno da vas uposli.


Za jednog drugog autora imam savjet: ime C-O-N-A-N ne čita se Z-A-G-O-R (i to na konju!). Ponavljam: imate radove kojima se ponosite i smatrate da vam mogu donijeti posla? Super. Upakirajte ih lijepo, dodajte svoje podatke i kratko uvodno pismo u kojemu se predstavljate i navodite zašto smatrate da ste idealni za neki posao i pošaljite na adresu potencijalnog poslodavca. Svaki će vam kulturan profesionalac odgovoriti i uvrstiti vas u bazu podataka potencijalnih suradnika. Bude li potrebe, sreće i kemije (prepoznavanja talenta) možda se možete nadati poslu u neko dogledno vrijeme. Ali ne ako nekoga silujete svojim opsesijama dok on traži nešto drugo.

 

Odista, ležeran artistički pristup neće vam uvijek garantirati imidž «razbarušena talenta». Poneki konzervativni urednik prije će to protumačiti kao površnost, neurednost i nepouzdanost. Nije valjda problem napisati ime, prezime i detalje potrebne za kontakt? Jedan je autor (s ogromnim zakašnjenjem) FEDEX-om iz Bosne slao CD sa svojim prijedlozima ilustracija. Velik napor, prilično skup – potpuno promašen! Čak i da zanemarim činjenicu da je žestoko okasnio autor mi baš nije ostavio manevarskog prostora jer je povratnu adresu nažvrljao takvim švrakopisom da mi ni dva forenzička eksperta za rukopise, tri liječnice i apotekarka nisu mogle pomoći da ju dešifriram. Ne razumijem, netko želi posao, ali samo pod uvjetom da nitko (pa ni poslodavac) ne doznaju tko je u pitanju i kako ga kontaktirati? Uložili ste trud u crtanje. Uložite dodatnih tri minute u ispisivanje popratnih podataka. Čisto ako ste prošli natječaj da vas nakladnik može platiti.


Među onima koji nisu imali problema s terminima, podatcima i temama najčešće su pogreške «potpuna autorska interpretacija» i nešto što bih nazvao nesigurnošću. Za primjer: čak su petorica apsolutno briljantnih crtača poslali – karikature! Zadatak je bio prilično jasan. Ilustracije su namijenjene dvijema edicijama knjiga. Ilustracija je više «primijenjena» no «umjetnost» (bez obzira na zahtijev za vrhunskom profesionalnošću). Ilustracija je uvijek u službi nečega. Potpuna autorska interpretacija koja zanemaruje funkcionalne potrebe zadatka odvest će vas na krivi put. Priznajem, svi su se navedeni autori, kao i još nekolicina njih (koji nisu radili karikature, ali su im uradci naprosto suviše, pa recimo, «ezoterični»), našli u mojoj maloj crnoj bilježnici potencijalnih suradnika za neke druge projekte, ali na ovom natječaju nemaju šanse.


Desetak je ilustratora poslalo fenomenalne radove, teme su pogođene, maštovitost je evidentna, crtačka tehnika neprijeporan. Problem? Najčešće taj da Conana nacrtaju s leđa ili tako da mu je lice posve u sjeni pa ne možemo biti sigurni radi li se o Conanu, Kullu ili dobro isfriziranom Fabiu. Ilustratori po temi dosta toga mogu naučiti gledajući porniće. Mislite da se komadi u njima isključivo iz vlastitog hobija savijaju u kostolomački nemoguće jogističke poze? Ne, već zato da im se vidi lice. Mislim, ako sam krenuo gledati štepanje nekog komada onda hoću vidjeti tog komada, a ne samo anatomiju. Čini vam se glupo? Činit će vam se manje glupo kad shvatite da vam kupac zaobilazi knjigu na polici knjižare naprosto zato što za svoje pare ne dobiva ono što želi – stvarno impresivnu facu lika kojeg obožava!

 

Kao što sam već napomenuo, sve ovo ne iznosim sa zlobom (možda tek s mrvicom ironije, ali svakako ne zlonamjerne) već isključivo s namjerom da onima kojim je to potrebno pomognem da usavrše neke jednostavne vještine potrebne u modernoj poslovnoj komunikaciji.

 

Svakako mi se čini vrijednim pokušati, uz pomoć određenog broja profesionalnih urednika, ilustratora i marketinških stručnjaka organizirati kakav virtualni okrugli stol ili tečaj vezan za plasman autorskih ilustracije na tržište. Ako je zaključivati po pristiglim radovima svi bi od toga mogli imati koristi, čak i oni koji su poslali savršene ilustracije. Svakako, najviše bi profitirao nakladnik i urednik koji bi dobili još kvalitetnije uratke za svoje potrebe.

 

 

V


Kao urednik, ljubitelj Conana, stripa i literature oduševljen sam postignutim rezultatima.

 

Kao nakladnik devastiran sam istima.

 

Evo objašnjenja: urednik se silno veseli golemom broju uglavnom mladih i manje poznatih ilustratora (iako je bio i priličan broj već etabliranih autora koji su poslali svoje radove), te ukupnom broju autora koji se spremno odazvao poziv da sudjeluju u jednom novom projektu. Ovi rezultati uvelike su nadišla sva moja urednička očekivanja te su mi osigurali materijal za objavljivanje barem u sljedećih desetak knjiga najavljenih edicija CONAN. Istodobno, pokazuju određenu «glad» autora da pokažu svoju vještinu.


Golema količina kvalitetnog materijala i velik trud svih sudionika natječaja ponukao me je da razmislim o mogućnosti da, umjesto inkorporiranja pojedinih ilustracija u knjige iz edicije CONAN, naprosto otisnem posebnu luksuznu knjigu namijenjenu isključivo ilustracijama Conana i motiva iz Conanova univerzuma. Hmmm, ne znam, svakako je za razmisliti...

 

Kao izdavač sam razočaran jer se brojke naprosto ne poklapaju. Napola u šali mogu reći sljedeće: da polovica ilustratora, koji su svoje ilustracije poslali na natječaj, kasnije kupi svako izdanje dvije edicije CONAN koje planiramo mogli bismo umjesto dvije knjige po ediciji godišnje (dvije knjige stripova i dvije do četiri knjige priča) tiskati po dvanaest knjiga po ediciji godišnje, a svaki bi se naslov mogao rasprodati u manje od tri mjeseca! Naravno, takvo očekivanje možda je previše optimistično.

 

Odista, je li moguće da postoji tako velik broj crtača i ilustratora, a tako mali broj čitatelja stripova? Je li moguće da čak ni ilustratori koji su se u natječaj uključili ne prate redovito izdavačku djelatnost domaćih nakladnika? Ako je suditi po prodajnim rezultatima svih hrvatskih (a koliko mi je poznato i većine srpskih) izdavačkih kuća specijaliziranih za strip i ilustraciju to je jedini logičan zaključak koji mi se nameće. Da se razumijemo, možda se sve ovo može i drugačije interpretirati, svakako ne polažem monopol na zaključivanje.

 


VI


Pred žirijem je velik posao. Kako smo računali na znatno manji broj ilustracija svakako smo očekivali da će i rok potreban za donošenje konačnih odluka biti nešto kraći. Neće ići! Zato molim sudionike natječaja za strpljenje. Dat ću sve od sebe da maksimalno ubrzam proces donošenja konačnih odluka, a svakako na sebe preuzimam obavezu upoznavanja svih sudionika natječaja s donesenim odlukama (bez obzira jesu li im radovi otkupljeni ili nisu). Ipak vjerojatno nikome nije u interesu da samo ovlaš pregledamo ilustracije i donesemo površne i paušalne odluke.


Sudionici natječaja čiji radovi budu otkupljeni bit će o tome dodatno obaviješteni, bit će im upućen ugovor o autorskom djelu, te će s njima biti dogovoreni načini, valute i rokovi plaćanja.

 

 

ZAKLJUČAK


Još jednom zahvaljujem svim sudionicima natječaja te vas pozivam da i u buduće sudjelujete u našim akcijama.

 

Nebulozni

Komentari (2)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(5 Votes)