glava_tekstovi
TKO JE MISTER MAČAK?
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 5
LošeOdlično 
RUBRIKE - TEKSTOVI
Srijeda, 07 Rujan 2011 21:31

Sve što trebate znati o Misteru Mačku jest m da je on junak u pravom smislu riječi što znači da će učiniti apsolutno sve moguće, ali i nemoguće kako bi pomogao bilo kome u nevolji. Živi u Zvjerogradu, glavnom gradu Grbavske, s najboljom prijateljicom Andreom, koja je apsolutni stručnjak za sve tehničko. Andrea je tvorac MM-ovog voznog parka i svih pomoćnih sprava koje MM koristi u borbi protiv kriminala.

Za razliku od američkih superherojskih stripova koji su mi svakako bili inspiracija, serijal Mister Mačak nije strogo opsjednut kontinuitetom. Postoje likovi koji se pojavljuju unutar serijala više puta, i to svakako Mačkov svijet čini uvjerljivijim i zanimljivijim, ali nikad nauštrb razumljivosti. Svaka MM epizoda stoji sama za sebe kao cjelovita priča i može se čitati bez ikakvog predznanja ili poznavanja MM-ovog univezuma.

Prva epizoda Mistera Mačka ugledala je svjetlo dana u zimi 1999. u opskurnom dječjem časopisu Prvi izbor. Do polovice 2002. godine za Prvi izbor proizvedene su još četiri epizode. Osim prve sve su objavljene u dva albuma izdavačke kuće Bookglobe. Prvi album sadrži epizode "Gem, set, meč!", "Tajna dvostruke piramide" te "Slobodna večer". U drugom albumu se osim "Krulitulijeve djece" nalaze se i priče "Krš i lom" te "Kralj bola", obje prvobitno namijenjene za objavljivanje na američkom tržištu (samo je "Krš i lom" objavljena u Americi u reviji Furrlough), i dvije kraće epizode — "Mister Mačak protiv zvjezdanog roja" (objavljene u dječjem strip- magazinu Munja) i "Protiv doktora Sovuljage" (originalno izašle u kultnom fanzinu Endem). Paralelno s drugim albumom izašla je i antologija naz­vana Stripovi za djecu XXI. stoljeća u kojoj je objavljena najduža MM epizoda dosad — "Psihosom".

Usprkos tome što donosi MM-ov postanak gore spomenuta prva epizoda dosad nije ponovno objavljivana zbog, po meni preniskog nivoa crtačke kvalitete, a ne pomaže ni činjenica da sam je sam pisao. Vjerojatno će biti objavljena kao kuriozitet u nekom od idućih albuma. No, upravo je ta epizoda zapravo poslužila Darku Macanu, najčešćem MM-ovom scenaristu i na neki način — koautoru, kao odskočna daska za ovaj novi serijal koji je pred vama. Premisa priče ostala je ista, ali usporedba moje i Darkove verzije je kao da uspoređujete izvorne epizode Batmana iz 1937. koje je pisao Bili Finger, sa svima dobro poznatim kapitalnim djelom Franka Millera iz 80-tih Batman: The Dark Knight Returns.Slobodno mogu reći daje magazin novo poglavlje u MM-ovom životu — uvod u neku zreliju fazu koja će možda preobratiti i čitatelje koji su dosad sma­trali Mistera Mačka isključivo dječjim stripom.

Recenzija: MISTER MAČAK - PROTIV ZVJEZDANOG ROJA

Autor: Robert Solanović

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(5 Votes)