glava_vijesti
IZLOŽBA: GORAN SUDŽUKA - svjetsko ime stripa
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 3
LošeOdlično 
RUBRIKE - VIJESTI
Utorak, 13 Rujan 2011 19:15

martina mjesec izlozbaNakon ljetne stanke Galerija događanja nastavlja s izložbama koje će ove sezone, svakako, obilježiti kulturnu kartu grada.

Početak sezone otvoriti će izložba "Martina Mjesec" Gorana Sudžuke koji je svoju karijeru započeo u Zagrebu a sada crta za najveće svjetske strip izdavače kao što su DC Comics i Marvel

"Martina Mjesec" nastala je u suradnji Darkom Macanom kao scenaristom. Ovaj strip nije rađen niti za jednog izdavača te je u njemu Sudžuka pokazao sav svoj talent crtajući bez opaski komercijalnih naručitelja.

Iz predgovora kataloga izdvajamo odlomak kojim je Macan najbolje opisao Sudžukin rad:

"Htjeli - ne htjeli, crtači ne mogu sakriti svoj karakter. Iscuri im niz pero, poteče niz kist. Pogledamo kako crtaju i znamo kakvi su. Pogledamo Džukine stripove i ono što odmah iskoči je kako su oku ugodni, kako su umilni i kako ne samo da nam se pokušavaju svidjeti već nam se otprve i sviđaju. Nisam jednom čuo ljude koji nisu u stripu pa ne slijede trendove kako se od svega što Hrvatska proizvodi najviše dive Džuki, njegovim klasičnim kompozicijama, klasičnim figurama, klasičnoj predanosti klasičnomu zanatu ... "

Sudžuka od 1999. godine  radi za američkog izdavača DC Comics/Vertigo kreirajući sa Jamiem Delanom serijal "Outlaw Nation", za kojeg 2001. dobiva nagradu "Russ Manning" za najboljeg debitanta na američkoj sceni.

Trenutno, osim za DC Comics/Vertigo raditi i za drugog najvećeg američkog izdavača "Marvel" crtajući Wolverina.

Njegova svjetska karijera nije vezana samo uz Američko podneblje već surađuje i s najvećim francuskim izdavačem Delcourt.

Na domaćoj sceni Sudžuka često surađuje s Darkom Macanom te među brojnim zajedničkim projektima izdvajamo "Svebor i Plamena" kao najvažniji rad objavljen u Hrvatskoj.

dodatnapasica lettered

Na izložbi u Galeriji događanja Kulturnog centra Peščenica biti će prikazane originalne table "Martine Mjesec".

Izložba se može pogledati do 15. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Otvorenje izložbe biti će u petak 23. rujna u 19 sati!

http://www.kcp.hr/izlozbe.asp?id=4

Galerija događanja
Kulturni centar Peščenica
Ivanićgradska 41a, Zagreb
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
www.kcp.hr

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(3 Votes)
 
Srodni tekstovi :