glava_vijesti
"SLAVONSKI STRIP CRTAČI" U VUKOVARU
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 4
LošeOdlično 
RUBRIKE - VIJESTI
Utorak, 10 Svibanj 2011 20:38

izlozba_slavonskih_strip_crtacaNakon prošlogodišnje premijere na Danima stripa u Osijeku, izložba „Slavonski strip crtači“ kreće na put. Prva stanica je Vukovar. Izložba će se održati unutar Hrvatskog doma, otvorenje je 11. svibnja u 19,00 sati. Ulaz je naravno besplatan, a postav će trajati do 24. svibnja. Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar se nalazi u ulici Josipa Jurja Strossmayera broj 20. Ukoliko ste u prilici svakako posjetite ovu izložbu, koja je okupila slavonsko blago stripa, počevši od razdoblja između dva svjetska rata pa do danas. Više od 60 autora koji su rođeni ili su crtali u Slavoniji je objedinjeno ovom izložbom. Najbolju prezentaciju izložbe je napisao kolega Ivan Trenkl prilikom uvodnih riječi za katalog izložbe koji je objavljen prošle godine. Ovim putem evo bitnih dijelova vezanih za ovu izložbu...

Slavonski strip crtači premijerno, bez presedana, donose raskošan fundus izbora iz širokih opusa panonskih majstora stripa, koji su dali nemjerljiv, po kvaliteti i kvantiteti, doprinos hrvatskoj povijesti stripa. Ona počinje daleke 1923. objavljivanjima američkog Perryja, kojeg su te godine preuzeli domaći strip-autori, te je objavljen u Jutarnjem listu, preveden kao Mali Ivica, čiji je lik i danas prisutan u formi viceva u našoj svakodnevici. Ujedno je to dobar pokazatelj, kao jedan od mnogih primjera, koliko je snažan učinak stripa na kulturni i javni život. Iako drevne konture stilskog izražavanja u formi stripa u najranijim oblicima, starim više milenija, nalazimo još u Asiriji, Egiptu i Koreji, strip u današnjoj formi popularizira se preko Atlantika početkom dvadesetoga stoljeća. Prihvativši ga, kreirajući i usavršavajući gotovo u isto vrijeme, hrvatski strip-autori dokazuju još jednom kako u kulturi ne samo da ne zaostajemo za svijetom, nego često i prednjačimo.

Osnovne faze razvoja stripa u Slavoniji kreću se od prve pojave još u 20-im godinama prošlog stoljeća, koje brzo prerastaju u zlatno doba koje traje do 2. svjetskog rata; zatim objavljivanje u doba NDH, ponešto skromnije, ali na tragu stare slave, do poslijeratne faze koja bilježi najtužnije epizode: u ratnim stradanjima, mnogi velikani slavonskoga stripa prerano su završili svoje živote. Nekima se ne zna ni gdje su im grobovi. Rudi Aljinović, poznati ljubitelj stripa i scenarist, jednom je izjavio: "Osijek je prije 2. svjetskog rata bio regrutni centar za crtače stripa". Mi bismo se usudili reći da je Slavonija bila jedan od jačih regrutnih strip-centara Hrvatske. U prilog toj tvrdnji stoje podaci da su u zlatnom dobu hrvatskoga stripa djelovali velikani kao što su Maurović i Neugebauer, a iz Osijeka crtežom se javljaju Sebastijan Lechner (1921-1945.), Marijan Ebner (1918-?) i Veljko Kockar (1920-1944) koji crtaju za beogradska izdanja: Mikijevo carstvo, Pajo Patak i Mali zabavnik. Eduard Griner (1917-1988), osječanin, crta za časopise Mika Miš, Oko i Hrvatski list. Josip Klarić (1918-?) također crta za časopis Mika Miš. Albert Kinert (1919-1987), vinkovčanin, kasnije vodeće ime u svijetu hrvatske grafike, zamjenjuje Maurovića za vrijeme sudjelovanja u ratu, a ocu hrvatskoga stripa, Andriji Velikome, tekstove, između ostalih, piše i Franjo Martin Fuis (1908-1943) iz Virovitice, začetnik modernog žurnalizma u Hrvatskoj. Vilim Kuti (1913-1995) objavljuje u osječkom Magnetu, u kojem prvi strip objavljuje i Borivoj Dovniković.

Strip crne dane doživljava 1946., kada je u siječnju, u Glasu Slavonije objavljen Udarnik Ratko Borivoja Dovnikovića, zato što je to tada bio posljednji objavljeni strip u Slavoniji i Jugoslaviji, jer je na snagu stupila zabrana publiciranja stripa kao zapadnjačke kapitalističke izmišljotine; doduše, stripovi se pojavljuju i dalje, ali u ograničenoj mjeri i samo u humorističkim i dječjim listovima – i to samo u kratkoj formi, dok su izostala posebna strip izdanja i realistički stripovi u nastavcima. To je ujedno kraj prve faze slavonskog stripa.

Bolji dani, po ukidanju zabrane i cenzure, počinju 1952., ponovnim objavljivanjem stripova Manojlovića, Piskača, Zdjelara i brojnih drugih u Glasu Slavonije. Prije 2. svjetskog rata Hrvatski list, Magnet i Glas Slavonije bili su platforma za publiciranje slavonskih crtača, a nakon ukidanja zabrane to postaju Horizontov Zabavnik, Plavi vjesnik, Večernji list, Vjesnik i ostale tiskovine i revije u kojima objavljuju Borivoje Dovniković, Vladimir Delač i Nedjeljko Dragić. Kasnije razdoblje obilježavaju nove revije koje premještaju strip iz sfere dječjeg i lakog štiva u krugove primjerenije njegovu značaju. To čine, igrom riječi, upravo i vinkovački Krugovi, no značajno mjesto zauzima i strip-revija Patak, gdje objavljuju Milan Tomas, Stanko Bešlić, Vlatko Brozović, Nenad Barinić, Zdenko Čiček te osebujni Dubravko Mataković.

Krešimir Zimonić drugi je predsjednik Hrvatskog društva autora stripa i suosnivač Patka i čuvenih vinkovačkih salona.

Strip-izričaj u Slavoniji prezentirao se čitateljstvu i pohranjivao za povijest, za neke nove generacije, u publikacijama: Hrvatski list za mlade - Magnet, Glas Slavonije, Mala štampa, Maslačak, Patak, Gavran, Privlačica, Vinkovački list, Nemo, Stari mačak, Bumerang, Ten, Bang, 6. dimenzija, Vitez, Kvadrat, Lob, Beljski list te, zadnjih godina, Stripos.

Umjetnike je uvijek vrlo nezahvalno izdvajati jer svaki ima karakterističan stil, ideje, realizaciju, svoje likove i svjetove. Sud o njima nastaje u nutrini svakog čitatelja pa se oni mogu izdvajati i nabrajati, eventualno, kronološki, a nikako po nekoj uvriježenoj metodi vrednovanja. Stranice pred vama pružaju detaljnije biografske podatke i popise autora, a u ovoj uvodnoj prezentaciji navedeni autori spomenuti su više pokazno, u širem kontekstu slavonskog stripa. Izložba "Slavonski strip crtači" materijalizirano je nastojanje vraćanja stripa u život i života u strip. Iako nije mrtav, pa čak ni ozbiljnije bolestan, strip ne diše, kao nekad, punim plućima. Nakon ove izložbe - ponovno hoće.

Nakon ovog prezentiranja izložbe evo nekih od tabli stripa koje će biti izložene, s naglaskom na vukovarski šor...


Nenad BarinićNenad BarinićNenad Barinić


Ivan Međugorac

Ivan Međugorac

Ivan Međugorac

Domagoj Rapčak


Udruga ljubitelja stripova Osijek - StripOs
Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(4 Votes)