glava_vijesti
STRIP-FELJTONI U TJEDNIKU GLOBUS
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 9
LošeOdlično 
RUBRIKE - VIJESTI
Četvrtak, 07 Srpanj 2011 14:18

strip_feljtonU srijedu 13. srpnja potražite na svom kiosku tjednik Globus! Po prvi puta kod nas (ili bilo gdje u svijetu, koliko mi je poznato) možete čitati atraktivne strip-feljtone probranih domaćih autora.

 

Sljedećih ćete desetak tjedana u Globusu moći pratiti uzbudljive stvarne priče koje su u stripove pretočili Darko Macan, Goran Sudžuka, Miljenko Horvatić, Nebojša Radić, Mario Vrandečić i drugi poznati domaći strip scenaristi i crtači.

 

Koncept strip-feljtona je posve je originalna forma. Već godinama pišem članke i feljtone za Playboy, Globus i Jutarnji list. Uživam čitateljima predstavljati neobične pustolovine, osebujne karaktere i nepoznate fenomene. Feljton smatram gotovo idealnom novinarskom formom. Dok članke u novinama i magazinima možemo promatrati kao svojevrsne isječke iz života, kratke priče, feljton je nešto poput novelete: ne toliko dugačak i sveobuhvatan kao roman, ne toliko kratak da ograniči autora samo na ono esencijalno.

 

U feljtonima sam obrađivao sve i sva, od globalnih konspiracijskih teorija do novih internetskih urbanih legendi. I uvijek sam bio uvjeren kako feljtonom, na relativno malo prostora (kakvih četiri do pet magazinskih stranica) mogu reći puno toga. Sve dok mi nije palo na pamet: ako tisuću riječi može izreći onoliko koliko može izreći tisuću riječi – koliko se tek toga može izreći u feljtonu koji ne barata riječima nego slikama! Malo rada na konceptu, nekoliko sastanaka sa scenaristima i urednicima u Globusu i projekt se zakotrljao: pripremili smo, u relativno kratkom roku od kakvih mjesec dana tri feljtona. Tada se probudio kreativni dio Globusove ekipe. Učinilo im se malo ćelavim objaviti samo ta tri feljtona (posebno kada se uzme u obzir da se radi o sjajnim i vrlo originalnim materijalima), posebice pred samo ljeto kada su ljudi gladni (boje bi bilo reći žedni) opuštanja i zabave. Stopirali su cijeli projekt na mjesec dana i naručili nam još sedam dodatnih materijala.

 

Za početak Darko Macan i Goran Sudžuka upoznat će vas s Belom Kisem - naslovnica Za početak Darko Macan i Goran Sudžuka upoznat će vas s Belom Kisem - 01 Za početak Darko Macan i Goran Sudžuka upoznat će vas s Belom Kisem - 02

 

Dakle, u sljedećih deset tjedana, u svakom će broju Globusa biti objavljena po jedna cjelovita strip-priča koja se bavi nekim nama zanimljivim stvarnim događajem ili nekom osebujnom ličnošću. Za početak Darko Macan i Goran Sudžuka upoznat će vas s Belom Kisem, mađarskim serijskim ubojicom koji se suočen s mogućnošću da bude uhićen skrio na najbolje moguće mjesto za osobu poput njega: u globalnu klaonicu po imenu Prvi svjetski rat!

 

OJB_naslovnica OJB_01 OJB_02


Miki Horvatić i Dalibor Talajić izfantazirali su kako bi izgledala super-tajna operacija izvlačenja nacističkog zločinca Martina Bormanna iz razrušenog Berlina kojega su razorili Rusi. Ta odvažna akcija nije nikada izvedena, no britanska ju je vlada razmatrala pred kraj rata. Kako nisu bili sigurni u to koliko je ona rizična angažirali su, tada malo poznatog, časnika mornaričke obavještajne službe po imenu Ian Fleming da za njih izradi plan akcije. Operacija, navodno, nikada nije aktivirana no Miki je odlučio čitateljima dočarati kako bi se ona možda odvijala da je provedena u djelo. Sve agilniji (pogledajte mu samo fenomenalne ilustracije u Globusu i Jutarnjem listu gdje je, uostalom, prvi ilustrator koji je dobio zadatak ilustrirati naslovnicu tih novina u povijesti Jutarnjega) Mario Vrandečić i ja pozabavili smo se Monstrumom Firence, serijskim ubojicom koji je godinama harao Italijom te je postao inspiracijom Thomasu Harrisu za kreiranje Hanibala Lectera.

 

Mario Vrandečić i Nebojša Radić predstavljaju Monstrumom Firence, serijski ubojica koji je godinama harao Italijom Mario Vrandečić i Nebojša Radić predstavljaju Monstrumom Firence, serijski ubojica koji je godinama harao Italijom MOF_FINAL_LEKT_02

 

Nakon ovog početnog trisa slijedi još sedam super-uzbudljivih avantura koje će vas sigurno zainteresirati. Svaka priča ima od pet do sedam stranica stripa realiziranih različitim stilovima i tehnikama te je, zapravo, sjajan presjek najboljega što domaći strip realističkog usmjerenja danas može ponuditi.

 

Posebno ističem da je ovo jedan od ambicioznijih pokušaja suradnje između eminentnih domaćih strip-autora, uglavnom osuđenih na rad u inozemstvu jer je naša strip produkcija na izdisaju, i visokotiražnog političkog tjednika na ovim prostorima. Tko zna, uspjeh ovakvog projekta mogao bi veliku izdavačku kuću poput EPH-a potaknuti da domaće stripaše dodatno angažira na još obimnijim i zahtjevnijim zadatcima. Upravo iz tog razloga, a i zato što su stripovi koji će u Globusu izlaziti odista sjajni, pozivam sve čitatelje stripa da nam se pridruže, čitaju i komentiraju strip-feljtone te tako pokažu da nisu posve ravnodušni prema domaćim stripašima.

 

Autor: Nebojša Radić

Komentari (2)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(9 Votes)