glava_vijesti
SVJETSKI DAN 24-SATNOG STRIPA
Font Size Larger Font Smaller Font
Ocjena: / 1
LošeOdlično 
RUBRIKE - VIJESTI
Subota, 22 Listopad 2011 10:33

Natjecanje je počelo u 12h.
Tema ovogodišnjeg crtanja: Divlji zapad
Uvjet: na 12. stranici mora biti - PJESMA!

Točno u podne vrijeme je i početak drugog godišnjeg 24 satnog crtanja stripa. Riječ je o disciplini u kojoj svaki sudionik u periodu od 24 sata ima cilj nacrtati 24 stranice stripa na zadanu temu.

Ovogodišnja tema crtanja je "divlji zapad" uz dodatni uvjet da se na 12. stranici stripa obavezno mora naći i pjesma.

Ove godine prijavilo više od 70 crtača iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji će zajedno crtati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Herceg Novom. Prostore za crtanje ustupili su Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetnička akdemija sveučilišta u Splitu i Galerija Kazamat u Osijeku.

Svaka nacrtana tabla stripa uploadati će se na internet pa se na službenim stranicama www.24satnocrtanjestripa.com od subote poslijepodne može pratiti kako nastaju stripovi.

O projektu 24h strip

24-satno crtanje stripova, pri čemu svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa, vježba je (ili disciplina) koju je smislio Scott McCloud kao test i analizu vlastitih mogućnosti. Crtajući tom brzinom ne dobijaju se, jasno, uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je, usto, jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta. Premda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je “čoporativni mazohizam” zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je "Svjetski dan 24-satnog crtanja stripa" koji ove godine pada na 22.-23. listopada. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u gomilice koje rade kroz noć.

Komentari (0)add comment

Napišite komentar
smaller | bigger

security image
Upišite prikazane znakove


busy
(1 Vote)